MKD "ILINDEN" - NOVOSTI

 U subotu vam pripremamo tri događanja.

Nakon uspješnog gostovanja u emisiji „Lijepom našom“, organiziramo zajedničko gledanje snimke emisije u 17,30 h.

Uoči Međunarodnog dana žena u 19,00 h održat će se promocija knjige autorice Milene Zlateske „Oda ljubavi“, a promotor će biti profesor emeritus Goran Kalogjera.

Za kulturno-umjetnički program zadužena je glazbena i pjevačka skupina MKD Ilinden.

Povodom makedonskog tradicionalnog blagdana Pročka (manifestacije iskrene i požrtvovne ljubavi prema bližnjima koji si na taj dan međusobno opraštaju), naši članovi će prikazati nekoliko starih običaja.

Pozivamo vas sve da nam se pridružite u večeri gdje slavimo makedonsku kulturu, jezik i običaje.

 

Očekujemo vas u što većem broju! 

 

 **********************************************************************

Во сабота припремаме три настани.

По успешното гостуванје во емисија „Лијепом нашом„, организираме заедничко гледанје на снимката во 17.30 часот.

Во пресрет на Меѓународниот ден на жената во 19 часот ќе се одржи промоција на книгата "Одда љубви" од Милена Златеска, а промотор ќе биде прочуениот емеритус Горан Калогјера.

Ѕа културно-уметничката програма е ѕадолжена музичката и пејачката група на МКД Илинден.

По повод македонскиот традиционален празник Прока (манифестациа на искрената и пожртвуваната љубов кога блужните си простуваат еден на друг), нашите членови ќе покажат неколку стари обичаи.

Ве покануваме да ни се придружите да ја славиме македонската култура, јазик и обичаите.

Ве очекуваме во што поголем број!

Dobrodojdovte!

 

**********************************************************************

Ovaj program je realiziran sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske, posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, sredstvima Primorsko-goranske županije, te svesrdnom pomoći: Grada Rijeke, Vijeća MNM za grad Rijeku, Vijeća MKNM za PGŽ i nesebičnim zalaganjem svih pojedinaca u realizaciji ovog programa, na čemu im najtoplije zahvaljujemo.

Četvrtak, 18 Listopad 2018 10:24

Nastup u Kraljevici - "Lanterna i prijatelji"

Pozivamo Vas na tradicionalni koncert "Lanterna i prijatelji" koji će se održati u subotu 20.10.2018. sa početkom u 19:00h u Domu kulture Kraljevica - dvorana Praktikum.

Srijeda, 10 Listopad 2018 15:05

Dan antifašističkog ustanka naroda RM - 2018

Vijeće Makedonske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji, Vijeće Makedonske nacionalne manjine za Grad Rijeku, MKD "ILINDEN" iz Rijeke i Počasni konzulat Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Rijeci, svim iseljenicima iz Republike Makedonije koji žive i rade u Republici Hrvatskoj, svim svojim članovima, te svim sugrađanima u Republici Makedoniji, čestitaju "Dan antifašističkog ustanka naroda Republike Makedonije 11. Oktobar", i POZIVAJU sve članove, i prijatelje na prigodni susret povodom obilježavanja "Dana antifašističkog ustanka naroda Republike Makedonije 11. Oktobar"

Petak, 21 Rujan 2018 09:49

Nastup na Viškovskom Prelu

Kulturno umjetničko društvo “Izvor” Viškovo ove godine organizira 13. Međunarodnu smotru folklora “Viškovsko prelo”. Tradicionalna manifestacija Matejna 2018. biti će i ove godine na prigodno svečan način obilježena u općini Viškovo.

MKD Ilinden u suradnji s Hrvatskim književnim društvom Rijeka organizira prvu promociju zbirke pjesama "Glavu na istok" autora Darka Vojkovića.

Pridružite nam se:
● MKD ILINDEN
Matačićeva 5
● četvrtak, 27.09.2018.
● u 19:00h

Vijeće Makedonske nacionalne manjine za Grad Rijeku, Vijeće Makedonske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji, Makedonska Pravoslavna Crkvena Općina Sv. Car Konstantin i Carica Elena i MKD Ilinden iz Rijeke, svim pripadnicima makedonske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, te svim svojim članovima i sugrađanima u Republici Makedoniji čestitaju Dan neovisnosti Republike Makedonije - 08. Septemvri.

Pozivamo sve članove i sugrađane da 08.09.2018. od 18:00h zajedno obilježimo ovaj praznik na manifestaciji Porto Etno – festival glazbe i gastronomije uz brojne druge nacionalne manjine i bogat program, predstavljajući makedonsku nacionalnu kuhinju i kulturni program uz tradicionalne plesove i pjesme naše pjevačke i folklorne skupine.

Utorak, 24 Srpanj 2018 08:33

Ilinden 1903-2018

Zajednica makedonaca u Republici Hrvatskoj i MKD „Ilinden“ – Rijeka imaju osobitu čast i zadovoljstvo pozvati vas na centralnu proslavu najvećeg makedonskog nacionalnog praznika „Ilinden 1903.–2018.“

Subota, 28. srpnja 2018. godine, u 11.00 sati
Park šuma „GOLUBINJAK“
Gorski Kotar – Općina Lokve

Ponedjeljak, 09 Srpanj 2018 09:19

Izložba slika Željka Delača "Od gora do mora"

Pozivamo sve zainteresirane na otvorenu samostalnu izložbu slika ulja na platnu pod nazivom "Od gora do mora", autora Željka Delača. 

Srijeda, 23 Svibanj 2018 16:16

Nastup na 5. Novigradu u folkloru

MKD Ilinden gostuje na 5. NOVIGRADU U FOLKLORU sa svojom pjevačkom, glazbenom i folklornom skupinom!

Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovoj divnoj manifestaciji i bogatom programu koji nas očekuje.

Petak, 18 Svibanj 2018 09:40

Dani sv. Ćirila i Metoda

Vijeće makedonske nacionalne manjine u PGŽ, MKD "Ilinden" Rijeka, Vijeće MNM za Grad Rijeku, Makedonska pravoslavna crkvena općina "Sv. car Konstantin i carica Elena" u suradnji s Filozofskim fakultetom u Rijeci Vas pozivaju na obilježavanje ovogodišnjih Dana sv. Ćirila i Metoda.

Pozivamo sve naše članove i simpatizere da nam se pridruže na Međunarodnom festivalu glazbe i poezije! U suradnji s dugogodišnjim kolegom i prijateljem našeg društva, Damirom Marasom, organizatorom ove manifestacije, pjevačka i glazbena sekcija MKD Ilindena nastupiti će na Međunarodnom festivalu glazbe i poezije koji će se održati 19.05.2018. u Domu kulture u Fužinama s početkom u 19:00h.

Jedna od naših najaktivnijih članica, službena fotografkinja i članica pjevačke sekcije - Gordana Kvajo, organizira svoju prvu samostalnu izložbu slika!

Četvrtak, 19 Travanj 2018 08:47

Poetska večer u Ilindenu

MKD Ilinden u suradnji s Hrvatskim književnim društvom organizira Poetsku večer na kojoj će sudjelovati autori članovi društva, gosti, te naši najmlađi, uz glazbene domaćine - našu glazbenu u pjevačku sekciju.

Srijeda, 14 Ožujak 2018 17:20

Otvoreno pismo

Poštovani predsjedniče Republike Makedonije, 

Poštovani predsjedniče Sobranja, poštovani zastupnici Sobranja, 

Poštovani premijeru, poštovani ministri, 

Poštovani predsjedniče Ustavnog suda Republike Makedonije,

Poštovani predsjedniče Vrhovnog suda Republike Makedonije,

Poštovani predsjedniče Makedonske akademije nauka i umjetnosti,

Poštovani Arhiepiskope Ohridski i Makedonski g. Stefan, poštovani članovi Svetog arhierejskog sinoda Makedonske pravoslavne crkve,

Poštovani građani Republike Makedonije,

Poštovani Makedonci,

Četvrtak, 08 Veljača 2018 09:35

Promocija stihozbirke: Sozercanie

Povodom nadolazećeg dana zaljubljenih - Valentinova, MKD Ilinden Vas poziva na jedinstvenu promociju zbirke stihova makedonske poezije autorice Violete Sekovske, uz nastup naše pjevačke i glazbene sekcije!

Pridružite nam se 13.02.2018. u 19:00h u našim prostorijama - Matačićeva 5.

autorica: Violeta Sekovska
promotor: dr. sc. Goran Kalogjera
moderator: Damir Maras

Četvrtak, 11 Siječanj 2018 09:41

27. obljetnica MKD-a Ilinden

MKD Ilinden u suradnji sa Vijećima makedonske nacionalne manjine u PGŽ i za Grad Rijeku poziva Vas u subotu, 13.01.2018. godine, u 19:00 sati, na prigodno druženje u povodu 27. obljetnice MKD ILINDEN-a RIJEKA i Nove godine po Julijanskom kalendaru, koje će se održati u prostorijama MKD-a ILINDEN Matačićeva 5. 

Utorak, 02 Siječanj 2018 10:50

Izložba slika "Marija iz Nazareta"

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana MKD Ilinden Vas poziva na samostalnu izložbu slika slikarice i umjetnice Marije Brezac Benigar pod naslovom "Marija iz Nazareta". Ovo je njena 17. samostalna izložba koja u prvi plan stavlja službenicu Gospodnju, Djevicu Mariju. Izložbu možete pogledati u prostorijama MKD Ilinden-a na adresi Matačićeva 5, a bit će otvorena do 31.01.2018. u uredovno vrijeme Udruge: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 10:00 – 12:00 sati, a srijedom od 17:00 – 19:00 sati.

Petak, 29 Prosinac 2017 09:49

Detska radost

MKD ILINDEN u suradnji sa Vijećima makedonske nacionalne manjine u PGŽ i za Grad Rijeku i ove godine organizira posljednju manifestaciju Dana makedonske kulture - Detska radost.

Program ce izvesti djeca koja uče makedonski jezik u OS Centar pod vodstvom Natalije Lekovske u suradnji sa Ines Božinovski te dragi gosti iz OŠ Srdoči i OŠ Nikola Tesla iz Rijeke.

Petak, 29 Prosinac 2017 09:40

Nastup na 1. Smotri Folklora Za Mikuljnu

Pozivamo Vas na 1. Smotru Folklora za Mikuljnu gdje će uz nastupe drugih skupina i kulturno umjetničkih društava nastupiti i naš orkestar, pjevačka i folklorna skupina!

U nastavku pročitajte cjelokupni program manifestacije:

Petak, 29 Prosinac 2017 09:28

Večer makedonske pjesme

Večer puna pjesme i dobrog raspoloženja očekuje Vas u Ilindenu! U sklopu Dana makedonske kulture članovi pjevačke skupine MKD Ilinden i ove su godine odlučili svoju publiku počastiti vlastitim izborom najljepše makedonske pjesme uz pojedinačne i zajedničke izvedbe. Pozivamo da nam se pridružite u petak, 08.12.2017. g. s početkom u 19,00 sati u prostorijama MKD ''Ilinden'' u Matačićevoj 5.

Utorak, 28 Studeni 2017 11:02

26. Makedonska večer

Makedonsko kulturno društvo “Ilinden” iz Rijeke, obavještava i poziva sve svoje članove, njihove obitelji, prijatelje i sugrađane na tradicionalnu „26. MAKEDONSKU VEČER ”  koja će se održati u subotu, 02. 12. 2017. godine s početkom u 19,30 sati, u dvorani hotela ''Royal” u Opatiji.

Utorak, 28 Studeni 2017 10:52

Dani makedonskog filma

Pozivamo sve članove, prijatelje i sugrađane da nam se pridruže na Danima makedonskog filma koji će se održati u
srijedu, 29.11.2017. g. s početkom u 19,00 satiu prostorijama MKD ''Ilinden'' u Matačićevoj 5.

Utorak, 28 Studeni 2017 10:46

Stop nasilju nad ženama

U sklopu Dana makedonske kulture pozivamo Vas da nam se pridružite na kulturnoj manifestaciji „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“  uz prigodno izlaganje Damira Marasa, te ženskoj poetskoj večeri.
Kao posebne glazbene goste večeri najavljujemo i Natašu Veljak na violini i Slađanu Čolović na gitari.

U sklopu Dana makedonske kulture, s osobitim zadovoljstvom Vas pozivamo na svečano otvorenje izložbe starih razglednica iz Republike Makedonije pod naslovom „MAKEDONIJA TAKO DALEKA, A TAKO BLISKA“ autora Dragoljuba Siljanoskog, Predstavnika MNM za Osječko-Baranjsku županiju iz Našica.

Četvrtak, 09 Studeni 2017 10:35

Etno izložba

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na Etno izložbu naših članova uz gostovanje dragih nam kolega i suradnika!

Četvrtak, 09 Studeni 2017 10:31

Otvorenje Dana makedonske kulture

Ovogodišnji "Dani makedonske kulture" tradicionalno će se otvoriti suradnjom s Hrvatskim književnim društvom i nastupom naše pjevačke i glazbene skupine! Pozivamo Vas sve da se pridružite ovogodišnjem bogatom programu.

Četvrtak, 09 Studeni 2017 10:29

Nastup na X. Smotri folklora bošnjaka u RH

Potporom Savjeta za nacionalne manjine RH, SABOR BOŠNJAČKIH ASOCIJACIJA RH organizira:

X. SMOTRU FOLKLORNOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Smotra će se održati dana 28.10.2017. godine (subota) u Rijeci dvorana Dinko Lukarić Kozala, ulica Kozala br. 37.

Četvrtak, 09 Studeni 2017 10:27

10. godišnjica smrti Toše Proeskog

Pozivamo sve građane, svoje članove, simpatizere i obožavatelje djela velikog makedonskog glazbenika Toše Proeskog na obilježavanje 10. godišnjice njegove tragične smrti.

Četvrtak, 09 Studeni 2017 10:17

Dan antifašističkog ustanka naroda RM

Vijeće Makedonske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji, Vijeće Makedonske nacionalne manjine za Grad Rijeku, MKD "ILINDEN" iz Rijeke i Počasni konzulat Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Rijeci, svim iseljenicima iz Republike Makedonije koji žive i rade u Republici Hrvatskoj, svim svojim članovima, te svim sugrađanima u Republici Makedoniji, čestitaju "Dan antifašističkog ustanka naroda Republike Makedonije 11. Oktobar",

Četvrtak, 09 Studeni 2017 10:02

Nastup MKD Ilinden u Kopru

Povodom Dana Makedonske kulture, na poziv MKD Kočo Racin iz Kopra, MKD Ilinden sa zadovoljstvom ponovno putuje u Sloveniju na nastup.

U tradicionalnim nošnjama pjevačka i glazbena sekcija će izvesti MAKEDONSKO DEVOJČE, ZEMJO MOJA, ILINDENSKA, SERBEZ DONKA, a folklorna skupina će izvesti MALEŠEVSKO ORO.

Nedjelja, 01 Listopad 2017 09:35

Porto etno - festival glazbe i hrane

Gostovali smo na Porto etno - festivalu glazbe i hrane koji se održao 09.09 u Rikard Benčiću. Plesali smo Pajduško oro, kuhali i imali radionicu makedonskog jezika! Pogledajte kako nam je bilo.

Čestitamo svima najveći makedonski nacionalni praznik - Ilinden! Pozivu na druženje odgovorilo je oko četiristo Makedonaca, članova društava u Rijeci, Zagrebu, Puli, Splitu, Zadru i Osijeku, a svima je na prvom mjestu bila zabava pri čemu su dobru podlogu imali ne u samo svom temperamentu, već i u Balkanika bandu

Nedjelja, 01 Listopad 2017 09:35

Koraci - izložba slika Slobodanke Gavrilovske

MAKEDONSKO KULTURNO DRUŠTVO „ILINDEN“ RIJEKA. Ima čast pozvati vas na svečano otvorenje samostalne izložbe slika na temu: „Koraci“ Autorice, Slobodanke Gavrilovske,FACEBOOK

facebook_page_plugin