MKD "ILINDEN" - O NAMA:

Makedonsko kulturno društvo je prvo osnovano makedonsko društvo u Republici Hrvatskoj. Osnovano je 13.01.1991. godine na inicijativu nekolicine entuzijasta i vizionara makedonskog porijekla iz Rijeke i okolice.

Cilj je očuvanje makedonske kulture, jezika i tradicije. Ime Ilinden je odabrano kao osnova povezivanja Makedonaca u Rijeci jer u sebi nosi povijesno, vjersko i sudbonosno značenje i na taj način povezuje makedonce iz svih dijelova Makedonije u multikulturalnom gradu - Rijeci. Svojim dugogodišnjim djelovanjem, organizacijom i tolerancijom zasluženo je vrlo ugledno kulturno društvo u Rijeci.

Nadalje, MKD Ilinden je inicijator dopunske nastave na makedonskom jeziku po Modelu C, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koja se održava u OŠ Centar u Rijeci, te Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, kao i inicijator održavanja nastave na Lektoratu za makedonski jezik pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

MKD Ilinden je dobitnik Zlatne plakete Grb Grada Rijeke u 2011. godini za dvadesetu obljetnicu kontinuirane uspješne prezentacije makedonske kulture i tradicije te razvoj suradnje dvaju prijateljskih naroda.

FOLKLORKAKO DO NAS?KONTAKTFACEBOOK

facebook_page_plugin