Promocija stihozbirke: Sozercanie

Povodom nadolazećeg dana zaljubljenih - Valentinova, MKD Ilinden Vas poziva na jedinstvenu promociju zbirke stihova makedonske poezije autorice Violete Sekovske, uz nastup naše pjevačke i glazbene sekcije!

Pridružite nam se 13.02.2018. u 19:00h u našim prostorijama - Matačićeva 5.

autorica: Violeta Sekovska
promotor: dr. sc. Goran Kalogjera
moderator: Damir Maras

Violeta Sekovska
Rođena je u Skoplju, Republika Makedonija. Svoje školovanje je završila na Pedagoškom fakultetu u Skoplju, i stekla zvanje Dipl. knjižničarku. Poezijom se počela bavitu od rane mladosti. Predstavnica je suvremene Makedonske poezije, kao i moderatorica i interpretatorica, makedonistica. Izdala je slijedeće zbirke poezije: „Makedonija“, Herakle komerc ( edicija Cyclonautica) 2011; „Srna i jelen“, zbirka poezije, Bitola, Herakli komerc (edicija Cyclonautica) 2013; „Jas postojam“ zbirka poezije,Violeta Sekovska, 2013; „Damari“, zbirka Makedonske poezije, NOVA Bitola, 2016. ( Projekt je podržan od strane Ministarstva za kulturu Republike Makedonije);
„Sozercanie“, zbirka Makedonske poezije, Akademski pečat Skopje (2017). Violeta Sekovska je osnivačica i predsjednica Građanskog udruženja za ujedinjenje Makedonske kulture, „Makedonski voznes“ Skopje, i član je Svjetskog Makedonskog kongresa. Za svoju poeziju bila je više puta nagrađivana i pohvaljivana; Druga nagrada za pjesmu dana knjiga, 2014 , knjižnica Demir Hisar, u Demir Hisaru. Prva nagrada za interpretaciju, od strane udruge pjesnika Vlaha u Republici Makedoniji, 2013; Drugu nagradu za zbirku poezije, „Srna i jelen“, od udruge prosvjetnih radnika, Skoplje;
Pjesnički glas godine, fondacije Takec 2015 god. Pjesnik godine 2015 -te, Pjesnička Gala, i druge nagrade u Republici Makedoniji kao i van nje. Sa pjesničko-glazbenim performansom „Makedoniji s ljubavlju“ predstavila se u knjižnici Timi Mitko u Korči, u makedonskom kulturnom centru, Korča , U Republici Albaniji. * 2015, 2016 i 2017 - te godine bila je predstavnik „Dani
makedonske kulture“ u Kopenhagenu, Kraljevstvo Danska. Sudionica je u grupnim zbirkama pjesama, zbornicima pjesničkog stvaralaštva i antologijama izabranih pjesničkih radova i udruga Republike Makedonije i izvan nje.
Organizator je manifestacija , skupova i prigodnih svečanosti u Republici Makedoniji, i van nje, kao i humanitarnih događanja za djecu sa posebnim potrebama.

Damir Maras
Rođen je 1963. godine u Rijeci. Djetinjstvo i ranu mladost proveo je u Gorskom kotaru, u rodnom mjestu Lič, te djelom u Fužinama. Poeziju piše od rane mladosti, a objavljivati je počeo početkom devedesetih. Kao član Riječkog književnog i naučnog društva objavio je tri knjige: "Bogozov", "Utjeha poslije molitve" i psihološko duhovni esej pod nazivom "Moć ljubavi". Do sada je objavio sedam naslova, a najnoviji "U naručju snova" objavljuje u izdanju Kulturno-umjetničke grupe Art klub Gorski Kotar. Dobitnik je nagrade Hrvatskog književnog društva iz Rijeke za najbolju objavljenu zbirku "Kad zaboli ljubav". Mnoge njegove pjesme su uglazbljene, a nekoliko ih je i sam uglazbio. Organizator je mnogih humanitarnih akcija i projekata za pomoć socijalno ugroženim skupinama ljudi. Član je mnogih kulturnih društava i udruga, te dugogodišnji prijatelj i suradnik MKD-a Ilinden. Svoje radove objavljivao ja i na mnogim domaćim i međunarodnim susretima.

Dobrodojdofte,
Vas MKD Ilinden

***
Ovaj Program je realiziran sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske, posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, sredstvima Primorsko-goranske županije, te svesrdnom pomoći: Grada Rijeke, Vijeća MNM za grad Rijeku, Vijeća MKNM za PGŽ i nesebičnim zalaganjem svih pojedinaca u realizaciji ovog programa, na čemu im najtoplije zahvaljujemo.

FACEBOOK

facebook_page_plugin