Predstavljanje makedonskog jezika u školama

U srijedu, 18.09.2019. održalo se predstavljanje makedonske tradicije i kulture kroz dopunsku nastavu makedonskog jezika u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji i Osnovnoj školi Centar.


Program je predstavila prof. Natalija Lekovska. Održala se muzička numera MKD Ilinden i predstavljanje njihovog rada. Predstavili su se i učenici koji su pohađali nastavu koji su iznijeli svoja iskustva i dojmove.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prije 10 godina prihvatilo je kurikulum za obrazovanje na makedonskom jeziku i pismu po modelu C. Makedonsko kulturno društvo Ilinden Rijeka bio je inicijator za formiranje takvog programa a ciljevi su očuvanje i promicanje zavičajnih, kulturnih i duhovnih vrednota makedonskog naroda, promicanje i razvijanje makedonske civilizacije, književnosti, glazbe, umjetnosti i folklora, povijesti, nauke, sporta i gospodarstva kao i njegovanje i razvijanje hrvatsko – makedonskih kulturnih, duhovnih i drugih veza.


*
Nastup MKD Ilindena je realiziran sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske, posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, sredstvima Primorsko-goranske županije, te svesrdnom pomoći: Grada Rijeke, Vijeća MNM za grad Rijeku, Vijeća MKNM za PGŽ i nesebičnim zalaganjem svih pojedinaca u realizaciji ovog programa, na čemu im najtoplije zahvaljujemo.
 
Fotografkinja: gospođa Gordana Kvajo

FACEBOOK

facebook_page_plugin